Home / Kan du cykelreglerna?

 

Sommaren är i full blom och vi cyklar som aldrig förr, både stora och små cyklister – därför är det också ytterst viktigt att alla cyklar såsom man ska och du har väl koll på vilka regler som gäller för cyklister?

Cykelsemester har vi tidigare skrivit om att många familjer ägnar sig åt under sommaren, men det är inte bara därför som cyklarna åker fram sommartid. Allt fler lämnar bilen i garaget och trampar villigt fram på två hjul istället för på fyra för att njuta av sommarens alla äventyr. Men för att vara säker i trafiken gäller det att man har koll på vilka regler man bör följa som cyklist för att undvika olyckor. Dessa finns samlade hos Trafikverket för den som på rak arm kanske inte minns allt man ska tänka på från cykelsadeln.

Dessa regler ska du som cyklist följa

Cyklister på cykelbanaPrecis som när man rattar en bil finns regler att följa när man sitter på en cykelsadel och håller i ett styre. Men turligt nog kan man lägga på minnet att det faktiskt nästan är precis samma regler som när man kör bil. Till exempel ska man, precis som med bilen, cykla på anvisad plats om sådan finns och man ska precis som bilisten hålla uppsikt över gångtrafikanter och andra medtrafikanter för att undvika olyckor. Vid ett övergångställe ska du släppa förbi bilar och om du cyklar på en gågata får du inte hålla högre fart än personerna som promenerar där och gående på gågata har alltid företräde. Glöm heller inte att du ska visa om du ska svänga höger eller vänster, och det visar du genom att räcka ut armen åt det håll du ska svänga åt en liten bit innan du svänger – så se till att göra detta i tid så omgivningen faktiskt ser att du planerar en sväng. Andra regler att komma ihåg är att man cyklar alltid på höger sida och omkörningar av en annan cykel ska göras på vänster sida. Och sista att minnas innan du cyklar iväg: Glöm inte hjälmen!