Home / Förlossning och livet som ny förälder

 

Det är härligt med barn, ja oftast i alla fall. Men det som kommer innan man har alla barn och är en familj är förlossningen, som kan vara mer eller mindre krånglig och tycks vara lika oförutsägbar som en väderprognos. Dessutom är det högt tryck på förlossningsvården. 

 

Det har varit varningssignaler kring hur förlossningsvården i Stockholms län skulle klara sommaren, men så här i slutet av den visar det sig att det på det hela taget har fungerat under sommarmånaderna. Det har skett runt 4000 förlossningar och hela nio av tio mödrar har fått föda på just den klinik de valt. Detta rapporterar Svenska Dagbladet. Sedan är inte alla födbabymind.se.jpgslar enkla för den sakens skulle, det kan bland annat Elsa Billgren skriva under på:

36 timmar av fruktansvärt ont. Det här gör jag aldrig om. Du får bli ensambarn var det första jag sa till honom (barnet)”, skriver Elsa Billgren på sin blogg – Expressen

 

Att bli ny förälder är omvälvande

Det är bra att läsa på vad som händer och vad man kan förvänta sig som ny förälder, innan man väl har blivit det. På 1177 Vårdguiden finns det mycket att läsa, om hur stor denna förändring är och att det kan kännas överväldigande till en början. Här finns även praktiska tips och råd kring barn och det för olika åldrar dessutom.

När man sedan har blivit förälder är det en del kontroller som görs vid en barnavårdscentral, så kallad BVC. Det är viktigt att man går till en som känns bra, för en själv och ens barn. Vissa går till den kommunala och andra väljer ut en privat mottagning, som exempelvis dinklinik.se.