Home / Därför skiljer sig småbarnsföräldrar

 

Njuter du av livet som småbarnsmamma eller småbarnspappa? Eller är du snarare väldigt stressad för att hinna med allt som ska göras typ städning, handla och laga mat och för att inte tala om att passa barnen. Det är inte konstigt om man som förälder är stressad och känner att det är svårt att få livet att fungera som det ska och det är värt att ta tag i problemen man har som småbarnsförälder, annars kan det till och med kosta dig ditt förhållande.

Enligt SCB separerar vart tredje svenskt par när barnen är små, det är med andra ord mycket vanligt. I en ny studie, presenterad av Göteborgs universitet har man dessutom försökt lista ut vilka de faktiska anledningarna och faktorerna är.

I studien blir det tydligt att det främst handlar om brist på intimitet, kommunikation samt de påfrestningar som jobb och vardagsliv ger. Och det är ju även här man kan förändra. För att förhållandet ska klara av det stora påfrestningen av att vara nybliven förälder är det viktigt att man ger sig själv de bästa förutsättningarna. Att till exempel ta hjälp med städning, välja matkasse hem istället för att åka till affären och handla så sparar man mycket tid – tid som man kan lägga på sin relation. Det behöver inte ens bli speciellt dyrt utan du kan hitta prisvärd städhjälp i Stockholm bara genom att söka på din dator. Dessutom kan du dra av en viss kostnad för städningen med hjälp av rutavdraget. Utöver hjälp med vardagssysslorna är det bästa tipset för en fortsatt bra relation att kommunicera. Kanske är ni så pass irriterade på varandra för att ni inte får utlopp för er oro för barnen, era känslor för varandra eller för att ni helt enkelt aldrig sätter er ner och prata. Minst en dejt per månad utan barn bör ni kunna ordna, helst fler. Kanske kan ni ta hjälp av en barnvakt?