Home / Tvätta på rätt sätt

 

I en barnfamilj går tvättmaskinen för jämnan, och mycket tvätt blir det. Så som förälder är det bra att ha alla ess i rockärmen som möjligt finns – och visst finns en hel del smarta knep i tvättväg att ta till!

tvättmaskinHos http://www.cylinda.se/portal/tvatt kan barnfamiljen som saknar tvättmaskin hemma i bostaden snabbt skaffa sig en, för den förälder som försökt leva med barn och samtidigt försökt della tvättstuga med ett gäng grannar vet att man snart inser att detta inte är möjligt. Barn skapar otroligt mycket tvätt, och ingen vill nog vara den granne som alltid ockuperar gemensamma tvättstugan – en liten hemma i badrummet är värd sin vikt i guld. Men för att tvätta barnkläderna på ett bra och miljövänligt sätt finns några knep du bör följa. Något som till exempel Expressen tipsar om är att förbereda tvätten ordentligt innan tvättning en genom att vända dem ut och in för att inte slita på dem för mycket. Och man tipsar också om att man inte ska tvätta för ofta, vilket dock är svårt att hålla sig till när man har småbarn, men också att när man väl tvättar så bör fylla tvättmaskinen ordentligt, inte överdosera med tvättmedel och framförallt välja ett tvättmedel som är miljövänligt. Det och många fler tips går att läsa hos http://www.expressen.se/leva-och-bo.

Få bort ovälkomna dofter

Något som alla föräldrar är eller kommer bli varse om är att barnkläder ibland kan dra åt sig en hel radda av olika typer av illaluktande dofter, det hör liksom till. Men att få bort dofterna från kläderna kan vara desto svårare, speciellt om det handlar om något så vanligt som svettdoft. Turligt nog finns även knep för detta. Professorn i livsmedelshygien, Marie Louise Danielsson-Tham, säger till tidningen Metro att det vanligaste misstaget som många gör med illaluktande kläder är att kasta dessa i tvättkorgen direkt, det ska man inte göra. Knepet att få bort svettdofter stavas nämligen ättikssprit som man antingen kan spreja på fläcken eller så lägger man kläderna i blöt med en blandning ättika och vatten där man ska ha tre gånger så mycket vatten som man har ättika – och kastar man sen in tvätten i tvättmaskinen ska man undvika tvättmedel med blekmedel i för dessa två komponenter bildar tillsammans en giftig gas.

 

Bonus: vet du varför strumporna försvinner? Svaret hittas i denna artikel i tidningen Ny Teknik: nyteknik.se/teknikrevyn/darfor-forsvinner-strumpor-i-tvatten