Home / En tuff tid

 

Många småbarnsföräldrar skiljer sig. Det är helt enkelt inte särskilt lätt att bolla livet som förälder, med allt vad det innebär, och samtidigt uppehålla glöden i ett äktenskap. Men det behöver inte alltid gå så långt.

 

bråk-skilsmässa-parEnligt en rapport från SCB med statistik är det så många som 30 procent av alla småbarnsföräldrar som separerar, något som det skrivs om i en artikel i Svenska Dagbladet. Det är till och med så att medelåldern på första barnet vid skilsmässan endast är 4 år och åtta månader. Småbarnsåren är alltså omvittnat slitsamma för många par, och att kärleken inte blomstrar bland hungriga barn och blöjor är kanske inte så svårt att föreställa sig. Med detta sagt är det ju inte heller alltid dåligt att föräldrar skiljer sig men ibland är skilsmässorna kanske onödiga och endast ett resultat av dålig kommunikation eller en tillfällig svacka i relationen, en svacka som skulle ha kunnat undvikas genom råd och stöd.

I SVT ger en expert rådet att:

Förutom kommunikation borde svenska föräldrar bli bättre på att prioritera tid med varandra på tu man hand, kanske bli bättre på att samordna sig med andra föräldrar, föreslår hon.

Några handfasta råd

För att kunna rädda sitt förhållande under småbarnstiden kan man följa råden från Dagens Nyheter: Att ha tydlig kommunikation utan att skuldbelägga, att få tid ihop inte bara som familj men även som par, att ge varandra uppskattning och bekräftelse, att pussas och kramas och vara sensuell i vardagen, att inte vänta för länge med att söka hjälp vid problem i relationen. Ring och boka tid direkt och få den hjälp ni behöver.