Home / Sluta röka för barnens skull

 

Alla vet vi att rökning är skadligt för oss och att passivrökning är skadlig för vår omgivning, ändå är det många som har svårt för att faktiskt fimpa ciggen helt och hållet, men som förälder är det extra viktigt att sluta upp med eländet – speciellt om man vill vara ett gott föredöme och förhindra sina barn från att börja röka i framtiden. Men hur slutar man på allra bästa och mest effektiva sätt?

sluta-rokaDet finns många anledningar till att sluta röka och det finns flera olika metoder för att bli av med sitt beroende. Till exempel kan man byta ut cancerpinnen mot något annat alternativ såsom att köpa en e-cigg på ecocig.se eller börja använda annan typ av nikotinsubstitut. Huvudsaken är nämligen inte vad man gör för att sluta röka utan att man faktiskt slutar – så vägen man väljer för att komma till ett rökfritt liv är alltså upp till en själv. Sedan ska man komma ihåg att vissa sätt är mer effektiva enligt andra om man ska tro forskningen på området. Till exempel skriver Metro om en brittisk undersökning där man jämförde vilket sätt som gav bäst resultat av att sluta röka abrupt eller att trappa ner på cigaretterna och den visade att det förstnämnde var det bättre alternativet. Men visst är det svårt att fimpa för gott, det är ett som är säkert men när man vill vara ett föredöme för sina barn och hindra dem från att plocka upp ovanan när de blir äldre är alternativet att fimpa det enda alternativet att göra. Är det något som alla föräldrar är väl medvetna om så är det att barn inte gör som man säger att de ska göra, utan barn gör som man själv gör – så att stå med en cigarett i handen och säga att barnen inte ska börja röka är något som man därför kan räkna med kommer att ge helt motsatt effekt.

Varför ska du sluta röka?

cigarett-sluta-roka-fimpDet finns fler anledningar till varför du som rökare och förälder bör sluta med din ovan utöver att du bör vara ett gott föredöme för dina barn. Visste du till exempel att din kropp kommer att tacka dig? Det är något som Nyheter24 skriver om och i artikeln har man listat steg för steg vad som händer i din kropp beroende på hur länge du lyckas hålla dig rökfri. Visste du till exempel att bara efter åtta timmer från det att du fimpat så minskar mängden karbonmonoxid i blodet och återgår till sitt normala värde igen? Dessutom så ökar mängden syre i blodet till normala värden vilket kan få en att känna sig piggare. Efter ett dygn, 24 timmar, har risken att få blodpropp minskat och efter ytterligare ett dygn har dina nervceller anpassat sig till ett markant mindre nikotinintag än vad du hade innan du höll upp – och så där fortsätter den positiva spiralen timme efter timme och dygn efter dygn samt att du hela tiden minskar risken att dö och blir mer levande igen. Men som sagt, sluta kan vara svårt hur gärna man än vill och för den som verkligen vill sluta kan det vara värt att pröva på något som fler och fler testar enligt Sveriges Radio och det är att sluta röka genom hypnosbehandling – om inget annat kan det vara värt att testa, i alla fall för dina barns framtids skull!