Home / Sy barnens kläder själv

 

Att sy sina egna barnkläder är mycket enklare än vad många kanske tror. Plaggen blir dessutom personliga, och du får samtidigt en ny givande hobby. Läs mer om varför du ska sy dina egna barnkläder och vad du ska tänka på när du syr.

Det finns flera anledningar att sy dina egna barnkläder. Du och ditt barn kan tillsammans välja hur kläderna ska se ut, och sömnad blir en rolig hobby där barnet kan vara med och se hur kläder blir till. Du slipper dessutom bidra till en ohållbar modeindustri, och du kan faktiskt spara pengar på att sy barnens kläder själv.

Du bestämmer

Att sy kläder till barn är roligt eftersom du kan vara fantasifull i val av mönster och färger. Till barn passar det extra bra att sy kläder i trikå. Idag finns det väldigt fina trikåtyger med härliga motiv att välja mellan. Låt ditt barn vara med och välja tyg för att skapa verkliga favoritplagg.

Några tips när du syr i trikå:

  • Använd rätt sorts symaskinsnål: jerseynål eller stretchnål.
  • Sy med en töjbar söm, till exempel overlocksöm eller sicksack.
  • Dra inte i tyget när du syr.

Sluta upp med slit och släng

Inom EU arbetar man för att sätta stopp för fast-fashion då vi idag slänger ca 7 kg kläder per person och år. Många slänger kläder som tappar färg, blir noppiga, eller tappar formen. Välj tyg och tråd av bra kvalitet och var noggrann när du klipper ut mönsterdelarna. Var noggrann med trådriktningen vid tillklippning. Felaktig trådriktning är en vanlig anledning till att plagg vrider sig.

Spara pengar

Allt eftersom levnadskostnaderna ökar och inte minst maten blir allt dyrare är det många föräldrar som letar efter nya sätt att spara pengar. Att sy egna barnkläder är ofta billigare än att köpa nya. En meter tyg räcker till mycket. Klipp gärna ut mönsterdelar till flera plagg på samma gång, så kan du utnyttja tyget optimalt.

En hobby för själen

Kanske har vi idag ett ökat behov av att arbeta med händerna, eller så kanske vi mest är måna om att låta hantverkskunskap leva vidare. Oavsett vilket så ligger hantverk i tiden och många upplever att de mår bra av att jobba med händerna. Sömnad kan vara väldigt meditativt när man väl kommit in i det, och du kan hitta massor av inspiration för dina kommande sömnadsprojekt.