Home / Spara till barnen

 

Hur sparar man bäst till sina barn för att de ska ha en stabil grund att stå på när de sedan börjar gå på egna ben i stora vida världen?

 

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntDet fina med långtidssparande, alltså att man sparar regelbundet åt barnet, från att det är litet tills det har uppnått myndig ålder, är att sparandet garanterat kommer att växa, jämsmed barnet dessutom. Och det lönar sig. I Dagens Industri kan vi läsa om hur hela nio av tio föräldrar sparar åt sina barn, och det är ett gott tecken. Ungefärligt ligger den sparade summan mellan 300 och 500 kronor i månaden. Curlande eller inte så är det något som barnet kan behöva sedan när det är dags att köpa lägenhet eller i alla fall resa och upptäcka allt det fantastiska som finns att utforska ute i världen. Men vilka sparformer lämpar sig egentligen bäst när det kommer till att spara till barn?

Enligt privatekonomen Jens Magnusson på SEB, som svarar i artikeln från just Dagens Industri, är det smartaste att spara i aktier eller fonder. Och två bra former för detta är att placera pengarna i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Man kan exempelvis också spara i enskilda aktier i en depå. Bankkonto är mestadels för mer kortsiktigt sparande. Viktigt är att man inte känner stress över vad andra sparar till sina barn, att inte sätta ambitionerna för högt och på samma gång skada även sin egen vardagliga ekonomi. Börja i stället i mindre skala och öka efterhand om det så går, för om det till exempel kommer fler barn så vill en ju kunna spara även åt dessa.

Trösklarna in på bostadsmarknaden har blivit högre

icaolssons.seEftersom trösklarna in på bostadsmarknaden är ännu högre samt att det är svårt att ta sig över denna om man är ung och ännu inte hunnit spara en tillräckligt hög insats. Sedan bolånetaket infördes 2010 får bolånetagare endast låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Detta kan alltså vara bra att tänka på som förälder, att veta att det säkert inte kommer bli lättare att ta sig in på bostadsmarknaden i framtiden. Mer om detta kan man till exempel läsa om här i en artikel i Svenska Dagbladet.

En sak att fundera över är i vems namn man ska spara. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är det upp till en själv hur man gör. Sparar man i barnets namn är investeringssparkonto ett smart sätt att spara på, då en schablonskatt dras och i vilken man själv kan välja olika sparformer som fonder eller aktier. Sparar man i stället i eget namn så kan man göra det i en kapitalförsäkring där man sätter barnet som förmånstagare. Enligt en faktaruta i samma artikel så kan man se hur pengarna växer i ett investeringssparkonto, med en ungefärlig prognos:

  • Spara 200 kronor i månaden i 18 år i ett investeringssparkonto.
  • Insatt belopp: 43 200 kronor.
  • Värde: 76 600 kronor.
  • Spara 500 kronor i månaden i 18 år i ett investeringssparkonto.
  • Insatt belopp: 108 000 kronor.
  • Värde: 191 400 kronor.