Home / Svårt att förstå e-sport?

 

Lägger dina barn många timmar på att titta på andra som spelar dataspel? Har du som förälder svårt att förstå vad det handlar om? Och oroar du dig för att det ska finnas några risker? Då ska du läsa den här texten.

Dina föräldrar var ute på gården och spelade fotboll, du och dina kompisar satt och spelade data- och tv-spel, och dina barn har hittat ett sätt att kombinera de två. E-sport, alltså att tävla i dataspel, är idag en av världens största idrotter, även om det inte klassas som en sådan i alla sammanhang. Det kommer troligen att dröja länge innan vi får se e-sport i OS.

Begreppet e-sport kommer från Sydkorea, där det redan i slutet av 90-talet blev populärt att tävla i dataspel, inte minst i Starcraft. Starcraft II är idag ett av de mest populäraste spelen att tävla i. Ett annat av dem är Counter-Strike, ofta förkortat CS. När Svenska skolmästerskapen avgjordes på Stockholmsmässan tävlade man förutom i Starcraft och CS även i Global Offensive, Heroes of the Storm, Herathstone och League of Legends. Emil Söderlind från Växjö segrade i Starcraft, och man kan läsa en intervju med honom här.

Att det arrangeras skolmästerskap i e-sport säger något om hur stort detta har blivit i Sverige. Ett annat tecken är det stora intresset för att titta på e-sport. Till och med SVT har börjat sända e-sport, skriver DN.

Fördelar och nackdelarFar och son spelar Counterstrike

Borde du oroa dig för att dina barn intresserar sig för mycket för dataspel, och både tittar på matcher och spelar själva flera timmar i veckan? Nej, så länge de sköter skolarbetet och inte är helt stillasittande på fritiden i övrigt finns det sällan anledning att oroa sig som förälder. Undersökningar visar att ungdomar som spelar dataspel dricker mindre alkohol och tar mindre droger. Över huvud taget kommer de att hålla sig hemma i större utsträckning än de jämnåriga som inte är lika intresserade av dataspel.

Spel kan också hjälpa till att utveckla olika färdigheter. Tidigare behövde amerikanska fotbollslag sätta nyrekryterade quarterbacks i strategisk träning i ungefär två år. Idag behöver de inte göra det. Anledningen: de som kommer till lagen idag har redan lärt sig quarterbackens arbete, genom tv-spel som EA Sports NFL-serie. Det allra mest pedagogiska dataspelet är troligtvis Minecraft.

Men en varning är ändå på sin plats. YLE berättar om en ny form av spel på nätet som har gjort entré. Trots att man satsar pengar har spelen ingen åldersgräns, och man kan inte vinna några pengar. Men de har ändå blivit mycket populära. Vinsterna är nya utseenden på vapnen i spel som bl.a. Counter-Strike. Oftast handlar det om att man satsar pengar på vilket lag som ska vinna en specifik match, och om man vinner får man skins, alltså nya utseenden på sina vapen. Vare sig man vinner eller förlorar vadet har man alltså förlorat pengar. Ofta kopplar spelare sina vadslagningskonton till sajten Steam, som många köper sina spel från. Har man fått spel i present av sina föräldrar kan deras kreditkortsuppgifter finnas där, och då kan det vara föräldrarnas pengar som barnen satsar. Mer om detta finns att läsa hos Svenska YLE.