Home / Så går giftermål till utan svenska medborgarskap

 

Det är inga problem att gifta sig i Sverige med en partner som har utländskt medborgarskap. En prövning av äktenskapshinder ska dock alltid göras. När den är godkänd av Skatteverket är det fritt fram för bröllop.

Det är fullt möjligt att genomföra ett bröllop även om din partner inte har svenskt medborgarskap. Däremot behövs uppehållstillstånd om det finns planer på att bo i Sverige. Det är bra att ha koll på migrationsrätt för att veta vad som krävs för att din partner ska kunna få uppehållstillstånd. Det bästa är att anlita en jurist eller en advokat om du vill få bra klarhet i vad som gäller. En jurist eller advokat som har migrationsrätt som sitt specialistområde kan reda ut alla begrepp och guida dig rätt i djungeln av lagar.

Advokat inom migrationsrätt kan hjälpa dig med:

  • Uppehållstillstånd
  • Medborgarskap
  • Arbetstillstånd
  • Generell rådgivning

Hindersprövning ska alltid göras

Innan du kan ingå ett äktenskap med en annan person behövs en hindersprövning göras. Den behöver göras oavsett vilket medborgarskap som din partner har. Det är Skatteverket som utför prövningen. Skatteverket kontrollerar att du och din partner är över 18 år, att det inte finns några släktskap er emellan och om någon av er är gift eller har en registrerad partner sedan innan. När prövningen är färdig få du ett intyg om hindersprövning. Det följer även med en blankett om vigselintyg som vigselförrättaren måste fylla i när vigseln är färdig.

Bo tillsammans i Sverige

Om du och din partner har barn tillsammans och vill bo ihop i Sverige krävs det andra tillstånd. Din partner behöver få ett uppehållstillstånd för att få bo i Sverige tillsammans med dig. Det är möjligt att få ett uppehållstillstånd när ni planerar att gifta er och vill bo i Sverige eller när efter ett giftermål. Ansökan ska skickas in till Migrationsverket som gör en bedömning och sedan utfärdar uppehållstillstånd.

Gör en korrekt ansökan direkt

Det är viktigt att ansökan är gjord på ett korrekt sätt för att göra processen smidigare. Att få avslag och göra om en ansökan tar mycket tid i anspråk. En bra advokat eller jurist kan vara behjälplig när det kommer till att ansöka om uppehållstillstånd. De vet vad för information som är relevant att ta med för att öka chanserna för att få ett uppehållstillstånd beviljat.