Home / Resa med barn

 

Att resa är att uppleva nya saker eller att få ett härligt miljöombyte. Ska du resa med barn är det bra att ha förberett resan och att ha packat med saker som gör resan enklare.

Barn orkar och kan mycket och som vuxen är det fantastiskt att få uppleva världen genom ett barns ögon. Tempot är annorlunda för ett barn, på både gott och ont. Bilresor kan kännas jättelånga efter bara tio minuter. En kort rast på en rastplats där barnet hittar en ovanligt fin sten kan ibland fastna i minnet mer än en heldag i djurparken.

Praktiska saker att ha med på resan

Oavsett om ni ska resa med bil, flyg, buss eller tåg är ett första tips att lättåtkomligt ha med ett litet förråd av mediciner samt det nödvändigaste i hygienväg. Tips på mediciner barn kan behöva är flytande alvedon, glöm inte doseringshjälpmedel som spruta eller kopp. Plåster, pincett och en liten flaska sårtvätt är också praktiskt. Nässpray hjälper om en plötslig förkylning slår till och kan även hjälpa mot ont i öronen när ett flyg lyfter eller landar.

I hygienväg kan en resepotta för barn vara mycket smidig att ha med. Alla barn har inte så lätt att kissa i skogen på vägen och toaletter på rastplatser är inte alltid de fräschaste. En egen potta som ditt barn känner sig trygg med förenklar för alla. Ta med våtservetter och soppåsar för att kunna sköta allt som behövs.

Tidsfördriv och snacks

Nödvändigt för en lyckad resa med barn är tidsfördriv och snacks. Ta med sådant ditt barn gillar, gärna en helt ny sagobok, tidning, målarbok eller nedladdad film på en surfplatta så att det blir en spännande överraskning som håller humöret uppe på flyget, tåget eller i bilen. Glöm inte laddare till eventuella surfplattor och liknande!

När hungern eller tristessen tränger sig på innan det är dags för en matpaus är det perfekt att ha med snacks som t.ex. små tetradrickor, russin, smörgåsar, kex eller frukt. Det sparar pengar samtidigt som du som förälder kan välja lite nyttigare mellanmål än vad ni kanske hittar på resan. Tänk på att ha lite uppsikt så att barnet inte sätter i halsen när det äter.

Sist men inte minst, låt barnen packa en egen liten väska med favoritsakerna, t.ex. gosedjuret, favoritboken och några leksaker så att inget viktigt glöms hemma!