Home / Det kostar att ha barn

 

Det är dyrt att ha barn. Det är så många kostnader som man inte anar, men som uppkommer när man väl har barn, kostnader som man inte kunde tänka sig innan man blev förälder.

barn i bilI Dagens Nyheter kan en läsa det hisnande 1,4 miljoner kronor, kostnaden för ett barn fram till 18-årsdagen, enligt Swedbanks institut för privatekonomi. Något som gör det verkligt viktigt att planera och spara så mycket som möjligt innan man blir förälder. Barn är tydligen, enligt beräkningar, som billigast i drift när de är fyra år gamla. Vid den åldern kostar de ungefär 67 000 kronor om året men den summan stegrar ju äldre barnet blir. Dyrast är barnen i tonåren, då blir kläderna dyrare och plaggen fler, dessutom kommer veckopengen in och ökar på summan, samt presenter till kompisar och fritidsintressen. Ungdomar kring 17 till 18 år kostar i genomsnitt över 80 000 kronor. En hel del mer alltså, än en 4-åring.

Bara under det första levnadsåret för ett barn uppgår kostnaderna till höga summor, på myndighetssajten Hallå Konsument kostar basutrustningen för ett spädbarn runt 15 000 kronor, men med löpande kostnader för blöjor och mat samt andra liknande basprodukter så blir kostnaden genast den dubbla. Sedan kan individuella skillnader mellan familjer givetvis variera och utrustning samt produkter kan antingen bli billigare eller dyrare, det beror så klart på vem som handlar och hur man har fått ärva saker. En sak man kan fråga sig som förälder, är om man verkligen behöver allt, och om allt behöver köpas sprillas nytt. En checklista från sajten, som kan vara smart att läsa är denna:

  • Låna utrustning. Fråga släktingar, vänner och bekanta om de har saker du kan låna. Var uppmärksam på att utrustningen ska vara säker. Skyddsfunktionen kan behöva kontrolleras extra noga så att produktens säkerhet inte har försämrats med åren.
  • Köp utrustning efter hand. Det är svårt att veta innan barnet är fött vad som egentligen är nödvändigt. Vänta med att köpa saker tills du vet vad du behöver.
  • Jämför olika försäkringsbolag när du väljer barnförsäkring. På konsumenternas.se hittar du opartisk information om barnförsäkringar.

Barn som idrottar är dyrare i drift

leksakOch ett barn som idrottar kostar mer än ett barn som inte gör det, vilket kanske inte är så förvånande. I Sveriges Radio kan vi dock läsa att barn som idrottar kan bli en större kostnad än man tror, det är utrustning som ska köpas, avgifter hit och dit men även resor till olika matcher och liknande. Men som tur är finns det stiftelser som en kan vända sig till för att kunna låta sina barn fortsätta spela fotboll, innebandy eller vad det nu kan vara för något.

Men mycket av det som kostar ganska rejält sprillans, kostar betydligt mindre i andra hand. En hel del grejer kan man säkert även ärva från släkt och vänner. Köper man second hand kan man göra det på bland annat internet, klicka här för att se mer och kanske hitta just det som du behöver för ditt barn. Kanske kan en barnvagn hittas litet billigare på nätet exempelvis, denna kan ju annars vara riktigt dyr om man köper den helt ny i affär, något alla givetvis inte vill lägga ut 10 000 kronor på.