Home / Värdera lägenheten innan villaköpet

 

Vad som är viktigt i ett boende förändras kontinuerligt livet igenom. Lever du med mindre barn som behöver hämtas och lämnas på dagis och förskola prioriterar du nog närheten till skola och andra aktiviteter, och väljer kanske att bo i lägenhet inne i stadskärnan. Men när barnen är stora nog för att ta sig an lite längre restid på egen hand väcks många föräldrars husdrömmar om kaffe i trädgården efter jobbet till liv. Dags att sälja lägenheten och leta sig vidare!

I processen att byta bostad finns en hel del parametrar att ta med i beräkningen. Kanske var det länge sedan du köpte din nuvarande bostad? Att bostadsmarknaden rört på sig de senaste åren är vida känt. Även om du tror att du har ett hum om vad din lägenhet är värd, är det inte säkert att den siffra du ser framför dig är aktuell längre. Det finns många fördelar med att anta erbjudandet om en gratis värdering på Skandiamaklarna.se och därigenom få en indikation på vilken typ av framtida boende som ligger inom räckhåll.

Stigande villapriser gör det viktigt att värdera

Du är inte ensam om att längta efter att byta din lägenhet mot en villa just nu. Coronapandemin har fört med sig en rekordökning för villapriserna.

”På tolv månader har villapriset stigit över 20 procent”, meddelar Dagens Industris Alexandra Ramnewall.

För att dina förväntningar på ditt köpobjekt ska bli så realistiska som möjligt är det viktigt att veta vad objektet du själv säljer är värt. Det är helt klart läge att försöka maximera din vinst till varje pris, även för dig som känner dig säker på att din lägenhet stigit i värde sedan du köpte den.

Träffa din mäklare vid värderingen

Att få lägenheten värderad är ett bra sätt att möta sin potentiella mäklare för första gången. Konsumentverket har en rad tips på hur du ska gå till väga för att hitta den mäklare som är rätt för dig. Tydligt är att det är värt att anlita en kompetent, etablerad mäklare med god lokalkännedom för att maximera dina chanser för att få ut ett gynnsamt pris för din lägenhet.

Men slutpriset är inte allt. Enligt ett flertal källor, däribland Svensk Byggtidning, är faktiskt personkemin en viktig komponent i affärsförhållandet mellan säljaren och mäklaren. Där spelar lyhördhet och noggrannhet hos mäklaren en stor roll för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt. Du känner din egen bostad bäst, och genom att ha en god kommunikation med din mäklare säkerställer du att hen har tillräcklig information för att kunna lyfta fram lägenhetens bästa sidor för en potentiell köpare. Ett möte för en initial värdering är ett bra sätt att känna mäklaren på pulsen, och ta ställning till om du hittat rätt person för just din bostadsaffär.

Maximera vinstchansen inför visningen

  • Neutral inredning (tips: homestyling är avdragsgillt!).
  • Ta bort personliga saker.
  • Möblera hellre estetiskt än praktiskt.
  • Anpassa efter målgrupp.
  • Hårdsatsa på det första intrycket.
  • Städa – tänk flyttstäd mer än storstäd, det ska vara skinande rent.
  • Fräscha upp ytskikten.
  • Fixa småfel, en potentiell köpare är inte hemmablind och ser mer än du tror.
  • Eftersträva en helhetskänsla, även i barnens rum.