Home / Kroppen när du är gravid

 

Idag skriver vi om hur kroppen förändras när man är gravid samt om hur det pågår en stor studie i Skåne för att förbättra bröstmjölksersättningen.

Gravid mageHur förändras egentligen kroppen när man är gravid? På många fler sätt än att man plötsligt har en stor och putande mage. På 1177 Vårdguiden kan vi läsa om hur kroppen påverkas på olika sätt när man väntar ett barn. Bland annat så skapas moderkakan, ett organ som är helt nytt i kroppen. Denna är till för att ge näring till ett eller flera foster som växer inne i magen. Dessutom växer livmodern och trycker undan en massa andra organ i kroppen. Samtidigt med alla dessa fysiskt påtagliga förändringar så förhöjs dessutom hormonnivåer ganska extremt i kroppen, något som påverkar kvinnan men även hennes partner.

Huden förändras under graviditeten, i och med att det är så stora hormonförändringar i gång. Det kan uppstå bristningar, åderbråck samt att huden får en lite annan pigmentering. Strimmor försvinner inte efter graviditeten men de bleknar däremot. Brösten sväller och blir ömma redan från början av graviditeten samt börjar snart att bilda mjölk. Man kan under sin graviditet då och då även få sammandragningar i livmodern, detta blir mer intensivt i slutet av graviditeten. Det är livmodern, som i sig är en stor muskel och som behöver träna sig inför själva förlossningen. En sammandragning kan hålla på i runt 10 till 30 sekunder, de gör oftast inte ont men kan däremot kännas obehagliga. Här kan du läsa om vad som händer i hjärnan när du är gravid.

Alla kan inte amma – och det är ok

Sen när man har en bebis då, ska man ge bröstmjölk eller ersättning. Nu pågår en stor skånsk studie med målet att ersättningsmjölken ska vara lika bra som själva bröstmjölken. Om detta kan man läsa mer om här i en artikel i Sydsvenskan. För det är nämligen så att när barnet är två månader gammalt är det ungeför 15 till 20 procent av alla mammor som inte kan eller har valt att inte amma. Det är viktigt att tänka att det ändå inte är hela världen om amningen inte funkar, för det gör den inte för alla. Sedan vid sex månaders ålder brukar många barn gå över till att även äta annat, som barnmat på burk.