Home / Bil för hela familjen

 

Får barnvagnen och matkassarna plats i bagaget? Hur ser fästena för bilbarnstolen ut? Är krockkuddarna lätta att koppla i och ur? Frågorna är många och kraven höga när barnfamiljen letar bil. Här är tipsen som guidar dig genom bilköpet.

Vilken som är den perfekta bilen för dig och din familj vet bara du. Behov och krav varierar från familj till familj. Några allmänna saker finns ändå att reflektera över. En familjebil ska vara ett fordon där hela familjen ska trivas och stå ut under många timmar. Familjen ska dessutom färdas säkert genom trafiken. De viktigaste sakerna att tänka på, oavsett om man ska köpa ny eller köpa begagnad bil, är:

  • Utrymme
  • Säkerhet
  • Ekonomi

Får vi plats?

Barnvagnar, barnstolar, väskor eller matkassar. En sak är säker, en barnfamilj behöver plats. Gott om utrymme och smarta förvaringslösningar är guld värt i familjebilen. En kombi är i de flesta fall ett bra val, även om det finns rymliga sedaner på marknaden. I en kombi finns för det mesta plats för allt familjen behöver och mer därtill.

Åk säkert

De flesta moderna bilar är idag mycket säkra. Antisladd och antispinnsystem är i allmänhet standard. För utökad säkerhet finns extrautrustning som till exempel autobroms och bältessträckare i baksätet. Bilens storlek är också en sak att tänka på även när det gäller säkerhet. Större bilar är ofta säkrare än mindre.

Billigt eller dyrt

En bil kostar inte bara i inköp. Det kostar även att köra. Utrustningsnivå, motoralternativ, storlek är sådant som påverkar både driftskostnad och försäkringskostnad. Även andrahandsvärdet är något att tänka på. Att lägga pengar på en högre utrustningsnivå kan till exempel löna sig då det ökar andrahandsvärdet. Ett lågt inköpspris innebär å andra sidan att man kan budgetera för högre driftskostnader och liknande.

Köpa nytt eller begagnat?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. De garantier som följer med en fabriksny bil är ofta väldigt omfattande och kan spara en del pengar. Å andra sidan kan en begagnad bil vara mycket prisvärd i förhållande till en ny av samma märke och modell. När man köper begagnat kan det vara värt att tänka att man har ett bättre konsumentskydd om man köper sin bil genom en bilhandlare än om man köper av en privatperson. En bilhandlare brukar även lämna garantier på bilen även om fabriksgarantierna slutat gälla. Kom bara ihåg, vilken bil du än väljer så lönar det sig att tänka efter före.