Home / Skydd mot identitetsstöld

 

Det är viktigt att ta hand om sig och sin familj, både IRL och online. Hur skyddar du egentligen dig och dina barn från id-kapning och andra bedrägerier som har med identitetsintrång att göra?

 

Mysafety är ett försäkringsbolag som vet vad som gäller när någon drabbas av en identitetsstöld, och hur detta kan undvikas. Det var nämligen runt 190 000 svenskar som fick sin identitet kapad under förra året.

 

Allt fler utsätts för identitetsstöld i Sverige

 

Allt fler tycks utsättas för stöld av sin identitet, så kallad id-kapning, enligt en ny undersökning som det går att läsa om i en artikel i internetmagasinet PC för alla, är det mer än 520 personer i Sverige om dagen, som drabbas. Det är med andra ord en hel del. Vad är då egentligen id-kapning?

 

När någon köper varor eller tar krediter – i ditt namn

 

Polisens hemsida går det att läsa om hur identitetsintrång är när någon köper varor eller tar kredit i ditt namn. Det kan vara att någon dels använder ditt namn, som skrivit tidigare, eller personnummer och hemadress för att beställa varor på nätet och låtsas vara du. Det är sedan du själv som får betala för notan och personen som gjort bedrägeriet slinker undan. Det kan vara så att bedragaren går till ett uthämtningsställe i närheten av din bostad, visar upp en falsk identitetshandling och hämtar ut varan, vad än nu detta kan vara. Ofta är det dyra saker som mobiler och andra kostsamma teknikprylar som man inte köper flera av på en gång. Ibland kan id-kapning också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån och speltjänster, eller för att köpa varor på kredit i olika butiker.

 

Olagligt att använda andras identitetsuppgifter på ett skadande sätt

 

Det är sedan 1 juli 2016 olagligt att använda andra personers identitetsuppgifter på något sätt som leder till skada för den drabbade. Det har gjort så att anmälningarna om olovlig identitetsanvändning har rasat in hos polisen:

 

Under årets första halvår anmäldes 12.800 brott enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. 41 procent av de utsatta var kvinnor över 18 år och 58 procent män. Resten gällde minderåriga – SVT

 

Enligt Polisen finns det ett antal olika sätt att skydda sig på:

 

  • Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
  • Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
  • Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
  • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
  • Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
  • Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
  • Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
  • Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
  • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.