Home / Vattenlekar i badet är mer än bara lek

 

Vattenlekar passar både stora och små, dessutom kan vattenlekar kan förgylla sommaren i utomhuspoolen såväl som i inomhuspoolen på vintern. Men visst är lek i vatten mer än bara lek, de både roar och kan hjälpa till att utveckla barn till att tänka självständigt – samtidigt som det blir lustfyllt att lära sig.

Barn utvecklas genom lek som stimulerar barns fantasi och bidrar till att de utvecklar förmågan att interagera med andra barn. FN:s barnkonvention slår fast att lek är en rättighet. Lek kan vara spontan men ibland kan det vara bra att ha en målstyrd lek för att barn ska lära sig nya färdigheter genom att ha roligt. Vattenlekar kan därmed vara ett av många sätt att ge barn möjlighet att utveckla sig själva men även en social kompetens. Genom att vuxna lär sig mer om lekar i poolen kan sommarlovet bli både roligare och mer utvecklande för barn. Blanda gärna fri lek med målstyrd lek för att barnen ska få ut så mycket som möjligt att lekarna i poolen.

Olika vattenlekar

Tips på några bra förslag på vattenlekar, som även är pedagogiska:

  • Lära sig simma under vattnet. Börja försiktigt och vila armen mot vattenytan. När barnet börjar behärska att simma under armen låt dem sen simma mellan föräldrarnas ben.
  • Vattenpolo. Vattenpolo spelas med fördel i pool och passar de lite äldre barnen som kan simma.
  • Hålla bollen. Tävla om vem som längst kan hålla en boll över ytan vilket lär barnet att trampa vatten.
  • Följa John. Leka följa John kan även göras i poolen. För de mindre barnen rekommenderas att hålla sig i den delen där de bottnar.

Viktigt att tänka på

Lämna aldrig barn i en pool utan övervakning, en olycka kan ske snabbt. Simskolor finns det gott om på sommaren. Genom att delta i simskola lär sig barn inte bara simma utan att ha respekt för vattnet och varandra. Barnen kan även sträva efter att ta olika simmärken vilket kan vara motiverande. Dessutom lär simskolor ut livräddning och andra knep för att klara sig längre om en olycka inträffar.

Barn behöver också tid att bara får leka fritt även i vatten. Det stimulerar deras kreativitet, lyssna på barnet och låt dem lära dig nya övningar.