Home / Bygga koja

 

Något de flesta barn gillar att leka i är i en koja. En koja kan se ut på alla möjliga sätt och behöver egentligen inte vara alls så avancerad. Men vad ska man tänka på när man funderar på att bygga en koja till sina barn, eller tillsammans med dessa?

Tre barn tummen uppNågot som är viktigt är att kojan dock är trygg att leka i och inte riskerar att falla ihop, att någon spik sticker ut på en känslig plats eller att det finns ett hål i golvet där man kan falla igenom på något sätt. Med hjälp av experter kan man få massor av tips på hur man kan bygga sina barn deras kanske roligaste leksak någonsin, det hittar man ofta hos trävaruhandlare. Virke och verktyg är också nödvändigt, det finns på bland annat byggvarulistan.se.

Men hur ska man börja? Ja det kan vara kul med tips och inspiration från andra och deras drömkojor. För en par handfasta råd kan man vända sig till Göteborgs-Postens kojtips som finns upplistade att skriva ner och följa för att få till kojan lättare. Dessa är bland annat:

  • Börja med att leta upp ett lämpligt träd där grunden kan ligga stadigt mot grenarna. Undersök även hur det ser ut under trädet.
  • Finns det något spetsigt eller annat som barnen kan skada sig på om de ramlar ned?
  • Se även till att trädet är friskt och inte för gammalt. Risken finns annars att trädet inte håller. Grenarna bör vara ganska tjocka, cirka 10 centimeter i diameter.
  • Virket för att bygga kojan är inte så viktigt. Det vanligaste är överblivna brädor.
  • Kojans grund eller ”golv” bör byggas med brädor som åtminstone är 22 millimeter tjocka. Fäst dem genom ett antal reglar – plankor du spikar tvärs över de andra brädorna för att hålla ihop dem
  • För att grunden ska ligga stadigt bör bygget ske uppe i trädet. Då går det att anpassa efter hur grenarna sitter.
  • När grunden ska fästas i trädet tänker nog de flesta på hammare och spik. De flesta bygghandlare säljer dock montageband i metall. På detta sätt slipper du skada trädet.

En koja för lek och för att göra något

121001-hammerNågot man kanske fått lära sig i skolan eller i scouterna är att man ska bygga en koja om man är vilse i skogen. Förutom att krama ett träd, som är det klassiska om man är barn och har gått vilse i skogen, så kan man också bygga en koja – dels för att det är bra för att komma på andra tankar men också för att det en skönt med en koja som en slags boning ifall man blir kvar över natten i skogen. Mer om detta kan man läsa om här i Sveriges Radio.

 Men vad ska man göra i kojan egentligen? Jo, det är helt upp till barnen. I kojan kan de spendera timmar med lek och häng, varför inte läsa serietidningar eller kanske spela spel och kort? Om kojan ligger nära huset kanske det kan vara en god plats att fika på, varför inte äta mellis ute i eken i stället för inne vid ett grådassigt köksbord. Möjligheterna är enorma. På Vi i Villa finns massor med inspiration kring hur kojor kan variera i utseende.