Home / Om bobubblan spricker

 

Vi har ett tag levt i en högkonjunktur som nu har börjat visa tecken på en vändning. Med sämre tider kan även bostadsmarknaden bli ostadig. Hur förbereder du dig för att bubblan spricker?

sparaOm du har barn är det viktigt att börja spara till dessa i tid. Särskilt om du vill att de ska ha en chans att kunna köpa sig ett boende i sinom tid, kanske när de har gått ut gymnasiet och funderar på att flytta hemifrån.

Bostadsmarknaden och privatekonomin

Men hur står det egentligen till med bostadsmarknaden just nu? I Svenska Dagbladet pratas det mer och mer om en kommande bostadsbubbla. Hur skyddar man sig mot det enligt experter? Sparekonomen Christina Söderberg tycker inte att amortering på bostaden är det allra bästa skyddet mot en eventuell bubbla. Faran är att om priserna rasar så har du plötsligt ett större lån på bostaden, än vad bostaden faktiskt är värd. Det gör att du kan bli tvungen att sälja och gå med förlust, något som ger en skuld som i värsta fall kan vara kvar i flera decennier. Om priset börjar falla ska man tänka ”bo kvar till varje pris” för att slippa ta ett dyrt blancolån för att kunna köpa något nytt.

Hantera en eventuell bostadsbubbla så här

Starta i stället ett konto med en trygghetsbuffert som du kan använda till högre räntor eller täcka upp som säkerhet för lånet, om bostaden faller i värde. Har du i dagens läge inte möjlighet att spara upp till en buffert? I så fall är den dystra sanningen att du helt enkelt bor för dyrt och bör fundera på en eventuell flytt. Det är bättre att flytta till något billigare nu än att vänta tills priserna börja falla, då får du nämligen inte samma vinst på bostaden. Andra sätt att klara en potentiell bostadsbubbla är att:

  • Stresstesta din ekonomi och se vad som händer om räntan stiger med fem procent eller om du eller din partner blir arbetslös.
  • Amortera lagom, inte mer än att du också kan sätta av till en trygghetsbuffert.
  • Flytta hellre nu än sen.
  • Förbered dig för att kunna bo kvar om du ändå tycker att du har råd att spara ihop till en buffert in case of bobubbla som spricker.