Home / Bråk om ekonomi vanligt

 

Ett problem som många föräldrar har är att de bråkar om ekonomin. Men om man har jobbat ihop en plan kring detta innan man skaffar barn är det säkerligen lättare hanterat. Men att ett barn kostar mycket pengar är ingen nyhet.

 

myntEtt av problemen eller argumentationspunkten i en relation när man har barn tillsammans med sin partner är ofta av ekonomisk art. Man är helt enkelt inte överens om hur man ska hantera detta, och hur mycket man ska lägga på olika saker. Dessutom kanske det visar sig att det är mycket dyrare än vad man först trodde att det skulle vara att ha barn, och inte längre går det att lägga ut en massa pengar på sig själv. En smart sak är att köpa det mesta till barnet (och sig sig) på nätet, med rabatter och kuponger. För detta kan man hitta nya kampanjkoder på bland annat Gratislandet. Det gör i alla fall att något blir lättare hanterat.

Bråk om pengar ett vanligt trätoämne

Men annars är det alltid bra att göra en budget och sedan hur man fördelar sina löner mellan sig är alltid upp till varje par. Vissa gör så att den som tjänar mer betalar mer, andra fördelar lika oavsett vad man får hem i lönekuvertet. Men ett som är säkert är att olika ekonomiska villkor helt klart påverkar själva förutsättningarna för en långvarig relation. Par som i stället pratar om sin ekonomi och sätter ut regler och riktlinjer för sig själva och varandra kanske investerar i sin relation, det menar i alla fall ett par som skrivit en bok i frågan, som vi kan läsa om i en artikel i Dagens Nyheter. I samma artikel finns en del fakta om pengar och gräl:

  • Tre av tio som lever i ett parförhållande är ibland eller ofta oense om pengar
  • Männen och kvinnorna som intervjuades är överens om att det är mannen som har mest pengar över i slutet av månaden
  • Mellan 2010 och 2014 har det skett en förskjutning från helt gemensam ekonomi till en mer uppdelad ekonomi bland svenska parhushåll
  • Att ha separata lönekonton och ett gemensamt konto för hushållets utgifter har blivit en allt vanligare lösning
  • Männen har oftast högre lön, tar ut kortare föräldraledighet och arbetar mer sällan deltid. Det gör att kvinnor i allmänhet kommer att få betydligt lägre pension

oroad stressad kvinnaFör att göra en budget eller för att läsa på mer om pengar och barn kan man med fördel titta in på Hallå Konsument. Där finns också tips och råd på hur man startar ett sparande till barn samt om hur mycket det kostar att ha ett barn, bara under det första året som förälder. Det är alltid mer kostnader än vad man kanske har trott, vilket givetvis kan tära på förhållandet om man inte är beredd alls.

Förutom bråk om ekonomi är ett annat ämne som är känsligt, men viktigt att prata om i en relation, hur man tänker kring jämställdheten. Kvinnor jobbar mer heltid och den framtida pensionen minskar exponentiellt med allt vad det heter. Det kan alltså vara bra att sätta sig ner med sin partner och prata om hur man ska fördela pensionen. Mer om detta i Svenska Dagbladet.