Home / Ta familjen på cykelsemester

 

Under sommaren är det badstränder och lekland som lockar till sig flest barnfamiljer, men hur kul är det egentligen att trängas med resten av Sverige på dessa platser? Inte så roligt i längden. Gör därför något annorlunda denna sommar istället – såsom en klassisk cykelsemester.

cykel på vg cykelhjulEn ny trend bland barnfamiljer är att åka på cykelsemester, och det är inte så konstigt eftersom både barn och föräldrar snabbt tröttnar på de vanliga semesteraktiviteterna som sommaren vanligtvis består av. Men självklart är det inte alla som har cyklar att förse hela familjen med, men turligt nog finns både barn- och vuxencyklar hos www.cykloteket.se att shoppa loss bland – eller så kanske man kan låna grannens cykel om så är möjligt. Men vart ska man cykla någonstans sen då? Enligt Metro är länder såsom Tyskland, Holland och Danmark länder som satsar på just cykelturism och som därför kan erbjuda både bra cykelleder och cyklistvänliga övernattningsställen, något som är otroligt viktigt när man cyklar med barn. Väljer man Holland som destination till exempel, finns hela 16 000 olika cykelleder att välja mellan och vilken som passar bäst går enkelt att ta reda på genom att antingen googla eller kontakta en resebyrå för råd. Vad till exempel Svenska Dagbladet tipsar om är att till exempel kombinera sin cykelsemester i Holland med båttur, vilket är något som arrangeras av många reseagenturer i landet. Något att minnas är dock att man heller inte behöver lämna landet bara för att man är intresserad av att cykla med familjen. Är man dessutom ovan semestercyklare kan det till och med vara bättre att testa på cykling hemma i Sverige först. Då kan man till exempel cykla på leder som magasinet Allas tipsar om såsom:

  • Gotlandsleden – en 50 mil lång cykelväg som löper längs hela ön.
  • Längs Göta kanal – en led som går 14 mil mellan Sjötorp och Karlsborg.
  • Kattegattleden- 37 mil mellan Helsingborg och Göteborg, passar den som vill ha nära till stadsliv.
  • Gamla Fruns Väg – en trevlig kortare sträcka mellan Falun och Grycksb på 2,3 mil.
  • Kustlinjen – något för den mer erfarna cyklisten mellan Öregrund och Västervik vilket blir 56 mil.
  • Höga kusten – perfekt för den som vill testa på en cykeltur runt Gällstasjön vid foten av Skuleberget då denna rutt endast är på 5 kilometer och klaras av i ett svep.

Något att tänka på

cykel cyklarVisst kan en cykelsemester vara en rolig familjeaktivitet, men glöm inte att det krävs en hel del planering och eftertanke. Har man till exempel mindre barn kan det vara bra om man rustar sin egen cykel så barnet slipper cykla själv. En populär cykel som många barnfamiljer exempelvis använder är de så kallade lådcyklarna som kommit att bli fler och fler de senaste åren. Men sen ska man heller inte glömma att packa ordentligt inför resan, något som är viktigare än man tror är till exempel kläder som gör att man syns ordentligt på vägarna och ett reparationskitt till cykel kan vara väl värt att investera i. Viktigast av allt är dock att ha roligt och för att ha roligt på cykelsemestern – glöm inte säkerheten och ha alltid cykelhjälm!