Home / Pollenfri luft hemma på våren

 

Nu vankas det vårtider! Många drar ihop ett litet vårteckenbingo med familjen och letar efter krokus, tussilago och talgoxesång. Våren är en tid som många barn älskar efter den långa och kalla vintern. Tyvärr innebär våren inte bara underbara upptäckter i naturen – är du pollenallergiker kan det bli en mardröm. Luftrenare hemma kan vara en räddning för dig och din familj.  

En liten praktisk och knappt synbar luftrenare kan göra enorm skillnad för hur du och din familj klarar av de tuffa utmaningar som pollensäsongen kommer med. Statistiskt sett är pollen nämligen besvärligast i tonåren och för vuxna. Många får svårt att vistas både inom- och utomhus när säsongen dragit igång vilket leder till att det helt enkelt inte går att prestera i skolan och jobbet under säsongen, som dessutom kan vara långvarig.

Så illa är det med pollen att det kostar samhället miljardbelopp varje år. Allergin kan orsaka nedstämdhet och försämrade skolresultat, till följd av dålig nattsömn och dagliga besvär. Runt var femte person i Sverige beräknas leva med pollenallergi – resultatet blir produktionsbortfall och kostsamma läkemedel, som bara i sig kostar 10 miljarder kronor.

Pollen finns i din inomhusluft

Risken att drabbas av pollenallergi finns med hela livet och kan för många vara mycket besvärande. Inte nog med att allergin i sig gör den drabbade trött, medicinens anti-histaminer ser också till att bidra till sömnighet. Inte nog med att du känner dig kraftlös och trött – du får dessutom svårare att sova. Pollen finns nämligen i din inomhusluft också, och besvärar människor även på nätterna. Det du kan göra för att underlätta symptomen är därför att se till att din inomhusluft är ren och pollenfri, vilket gör att du inte behöver få sömnbrist.

I år visar prognoserna på mycket pollen. De samlas i luften och tar sig mycket enkelt in i ditt hem. Många undviker därför att vädra och håller dörrar och fönster stängda i den mån de kan. Tyvärr är detta både dåligt för inomhusmiljön och hjälper förmodligen föga. Med en luftrenare kan du istället se till att luften kontinuerligt rensas från partiklarna, och det positiva är att de även rensar mot andra farliga partiklar som finns i din inomhusluft varje dag till följd av luftföroreningar.