Home / Bygg en klätterställning i trädgården

 

Det är viktigt att barn har möjlighet att röra på sig. Stillasittande är en stor hälsobov, och det gäller att redan i unga år få in en rutin för att röra på sig regelbundet. Som tur är rör små barn på sig om de har möjlighet. Ju bättre möjligheter man förser dem med, desto längre kommer de att hålla på. Därför kan det vara bra att ge dem hjälp på traven. Det innebär ofta att man får plocka fram skruvdragaren.Enkel klätterställning

Det finns klätterställningar att köpa i byggsatser på de flesta byggvaruhus. De allra billigaste kostar ungefär 5000 kronor. Man kan också köpa en klätterställning från ett företag som levererar till lekplatser och bostadsrättsföreningar. Det blir betydligt dyrare, men man får också en anläggning med högre kvalitet, och förhoppningsvis ett bättre andrahandsvärde.

Tänk på att ju äldre barnen blir, desto mindre benägna kommer de bli att röra på sig. Därför kan det vara smart att bygga en klätterställning som de kan växa i. Det innebär att den ska kunna användas till träning när barnen blir äldre, exempelvis för att göra chins, dips eller hänga i romerska ringar. Det är dock viktigt att konsultera barnen innan man bygger om klätterställningen. 

Inomhus

Om man bor i lägenhet, och inte har tillgång till en gård eller lekplats med möjligheter att klättra och leka, får man kanske anstränga sig lite mer för att skapa en fysiskt stimulerande miljö, inomhus. En lösning kan vara att köpa en ribbstol. Ibland kan man hitta begagnade på Blocket. Man kan också hålla utkik när en skola renoveras eller byggs om för att användas till annat.

Eller så köper man en ny ribbstol från Rantzows. Den kan kompletteras med en klättervägg med 35 hål. Sedan tillkommer klättergrepp och bultar för att fästa greppen i väggen. Vill man ha en säkrare klättring kan man köpa grepp från Fugu Sports som är tänkta att bilda en horisontell led, vilket inte blir mindre utmanande.

Fler tips om klätterställningar och annat, både inne och ute, finns att läsa här.